Hem Elev Specialidrotten
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.
Idrotten
NIU FOTBOLL PDF Skriv ut

ELITFOTBOLLSGYMNASIUM

N
ationellt godkänd IdrottsUtbildning (NIU)


Västerås Idrottsgymnasium erbjuder elever att söka Nationellt godkänd IdrottsUtbildning fotboll. Nationellt godkänd IdrottsUtbildning (NIU) innebär en rekommendation (certifierat och kvalitetssäkrat) av Svenska fotbollsförbundet att bedriva ämnet specialidrott. Svenska fotbollsförbundet gör i samarbete med speciellt utvalda skolor en satsning mot elitinriktad fotbollsutbildning. Vi erbjuder våra elever totalt 400 poäng inom ämnet specialidrott.

I specialidrott ingår kurserna Idrottsspecialisering 1-2, Idrottsledarskap och Tränings- och tävlingslära. Fotbollsträningen sker året runt på Swedbank Park och bedrivs av kompetenta och välutbildade fotbollstränare. Fotbollstränare på Västerås Idrottsgymnasium Peter Björk, Lars "Lalla" Kjellstrand, Lotta Hellenberg och målvaktstränare Jonas Findell.

Västerås Idrottsgymnasium har 20 stycken NIU-platser (per läsår) i fotboll. Alla kan anmäla sitt intresse till en NIU-plats, detta görs direkt via Västmanlands fotbollsförbunds hemsida, se länk nedan. Din ansökan till NIU kompletteras sedan med att du väljer Västerås Idrottsgymnasium i ditt vanliga gymnasieskolval.

Ladda hem vårt informationsblad om NIU Fotboll - Klicka här!

Sista dag för ansökan: 1 December


Västmanlands fotbollsförbunds hemsida (klicka nedan)

Läs mer om NIU
Ansök till NIU fotboll

VIGY5-skrpt Medium01 Fotboll_Medium

 

 
NIU INNEBANDY PDF Skriv ut

INNEBANDY

N
ationellt godkänd IdrottsUtbildning (NIU)


Västerås Idrottsgymnasium är av svenska innebandyförbundet certifierat och kvalitetssäkrat att bedriva godkänd idrottsutbildning innebandy. Nationellt godkänd IdrottsUtbildning (NIU) innebandy är för dig som vill utvecklas som innebandyspelare parallellt med gymnasiestudierna. Vi fokuserar på individuell utveckling av dina fysiska, tekniska och taktiska färdigheter inom innebandy. Vår innebandyutbildning ger dig även goda insikter i det kollektiva spelet samt låter dig prova på och tillämpa det i matchsituationer. Ett flexibelt arbetssätt där vi arbetar med såväl stora som små grupper genomsyrar kontinuerligt vår idrottsspecialisering. Vi har alltid ambitionen att vara med och tävla med våra lag i Skol-SM, Skol-DM, Skol-VM och andra turneringar.

Innebandyträningen sker året runt i Bombardier Arena och bedrivs av kompetenta och välutbildade tränare. Innebandytränare på Västerås Idrottsgymnasium är Joakim Grimberg (huvudansvarig), Elmar Gudbrandsson och målvaktsinstruktör.

Västerås Idrottsgymnasium har 13 stycken NIU-platser (per läsår) i innebandy. NIU platserna är exklusiva för länets högst rankade spelare. Alla kan anmäla sitt intresse till en NIU-plats, detta görs direkt via svenska innebandyförbundets hemsida, se länk nedan. Din ansökan till NIU kompletteras sedan med att du väljer Västerås Idrottsgymnasium i ditt vanliga gymnasieskolval.

Ladda hem vårt informationsblad om NIU Innebandy - Klicka här!

Sista dag för ansökan: 1 December


Svenska innebandyförbunds hemsida (klicka nedan)


Mer information
Ansök om NIU plats

05 Innebandy_Medium9

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ALLMÄNT OM SPECIALIDROTT PÅ VÄSTERÅS IDROTTSGYMNASIUM PDF Skriv ut

Välkommen till oss på Västerås Idrottsgymnasium! Vi vill med vår specialidrott skapa bästa möjliga förutsättningar för våra elever att utvecklas inom sin idrott. Detta innebär att vi har bra träningslokaler/anläggningar samt ambitioner att ha bra meriterade tränare.  All specialidrott är individuellt inriktad för att skapa möjlighet att träna det just individen behöver. Vi ser oss själva som ett komplement till föreningsträningen. Detta innebär att ett bra samarbete med föreningar och föreningstränare är av största vikt. Vi använder oss av vassa verktyg såsom SOK fysprofil, rörelseanalyser, team pulssystem m.m. Alla som läser specialidrott läser en gemensam teori bl.a. idrottspsykologi, ledarskap, träningslära, kost, fysiologi, föreningskunskap. Utöver det läser vi en grenspecifik teori. Mellan 4-6 timmar i veckan utövar du din specialidrott. Läser du A och B kursen garanteras du specialidrott under alla tre gymnasieår. 

 
Specialidrott: Fotboll PDF Skriv ut

Västerås Idrottsgymnasium är certifierade i fotboll, vilket innebär en kvalitetssäkring och att vi följer Svenska Fotbollsförbundets studieplan för gymnasieskolans specialidrottskurs (A och B). Vi tränar på Swedbank Park tisdagar, onsdagar och fredagar. Alltid förmiddagar, 09.00-11.00. Vi har alltid ambitionen att vara med och tävla med våra lag i Skol-SM, Skol-DM och andra turneringar. Fotbollsinstruktörer på skolan är Peter Björk, Lotta Hellenberg och Lars Kjellstrand.

Specialidrott Fotboll innehåller bland annat följande moment:

- En individuell träningsplanering
- Ledarskap
- Kost
- Idrottsskador
- Träningslära
- Grupp & Team
- Rörelseanalys
- Idrottspsykologi
- Fysiologi
- Föreningskunskap/organisation

 

 
Specialidrott: Innebandy PDF Skriv ut

Västerås Idrottsgymnasium följer Svenska Innebandyförbundets (SIBF:s) certifieringssystem, samt tydliggör vår roll som komplement till Riksinnebandygymnasiet (RIG). Västerås Idrottsgymnasium har ett etablerat samarbete med Västmanlands Innebandyförbund. Innebandy, skola och social tillvaro är lika viktiga ingredienser på Västerås Idrottsgymnasium. Skolans vanliga arbete med individuella utvecklingsplaner och samtal ska utgöra grunden för utbildningen, och kompletteras med en för varje elev individuell innebandykarriärplan. Karriärplanen ska utgå från de målsättningar som eleven har för sin innebandyutveckling i kombination med de mål som eleven har med sin gymnasieutbildning i stort. Innebandyinstruktör hos oss är Joachim Ståhl.

Specialidrott Innebandy innehåller bland annat följande moment:

- En individuell träningsplanering
- Ledarskap
- Kost
- Idrottsskador
- Träningslära
- Grupp & Team
- Rörelseanalys
- Idrottspsykologi
- Fysiologi
- Föreningskunskap/organisation

 

 

 
Specialidrott: Dans PDF Skriv ut

Västerås Idrottsgymnasium har ett nära samarbete med Dansverkstan AB. Vår specialidrott med inriktning dans genomförs på Dansverkstan i Västerås, med Linda Hamrell som huvudansvarig lärare för undervisningen. Danslektionerna bedrivs, precis som all annan specialidrott på vår skola under ordinare schematid. Eleven får en grundläggande dansinriktning med fokus på olika dansformer. Lektionerna är uppbyggda med både teori och praktik. Dansstudierna syftar till att utveckla elevens dansteknik, kroppsmedvetenhet och eget rörelsespråk, rytmik och förmåga att skapa och koreografera dans.


Målet är att ge våra elever kunskaper, färdigheter både teoretiskt och praktiskt inom dans, men även att få en breddad grund och uppfattning av dans genom andra olika dansformer. Danslektionernas innehåll varierar och utgår från eleven kunskap. Grundläggande träning bedrivs bland annat i jazzdans, klassisk balett, modern dans, showdans samt olika övriga dansstilar som disco och street.

Vi uppmuntrar kreativitet och eget skapande och det ges möjlighet att till varje termin avsluta med ett framträdande med eget kort shownummer på dansverkstans avslutning

Specialidrott Dans inehåller bland annat följande moment:

HÄLSOPROFIL
- Fysiska tester

DANSTRÄNING
- Teknik/rytmik
- Uppvärmning
- Styrka
- Musikteori
- Improvisation
- Stretching

TEORI
- Anatomi/Fysiologi
- Skadeprevention
- Näringslära
- Kost

DANSPLANERING
- Olika dansformer
- Kompletterande träningsformer

DANSDAGBOK
- Träning
- Kost

 
Specialidrott: Ridsport PDF Skriv ut

På Västerås Idrottsgymnasium ridsport riktar vi oss till alla ryttare, oavsett greninriktning. Vi har enskilda teoriträffar där hästen, hästhållning samt ryttaren som idrottare står i centrum. Ridningen sker antingen i grupp eller enskilt, beroende på dina önskemål och förutsättningar som ryttare. Kontakt med tränare sker kontinuerligt för att följa elevens utveckling och uppföljning av målen för kursen. Vi följer de betygskriterier och mål som Svenska Ridsportförbundets utbildningssektion konkretiserat för just gymnasiekursen Specialidrott (A och B). Vi har även ambitionen att våra elever skall kunna ta yrkesprovet för hästskötare (efter år 3), för att sedan kunna utbilda sig vidare inom hästnäringen.

Samordnare och lärare för teori i hästkunskap är Ulrika Falk, hästägare sedan 12 år tillbaka. Hon har jobbat med tävlingshästar både i Sverige och utomlands, på ridskola, som instruktör och även inom uppfödning.

Specialidrott Ridsport innehåller bland annat följande moment:

- En individuell träningsplanering
- Ledarskap inom ridsporten
- Hästens utfodring och ryttarens kost
- Förebyggande och akutbehandling av skador inom ridsporten
- Träningslära och träningsmetoder för häst och ryttare
- Horsemanship
- Idrottspsykologi
- Hästens anatomi och fysiologi
- Föreningskunskap/organisation inom ridsporten

 

 

 
<< Första < Föregående 1 2 Nästa > Sista >>

Sida 1 av 2

Öppet Hus

Torsdag 19 Jan, kl. 18-20

Torsdag 27 April, kl. 18-20

BÖRJA HOS OSS?


Är du elev och vill börja hos oss? Eller funderar du lite allmänt kring vår skola och utbildning. Tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi dig med allt!

info@vigy.se
021-18 53 85 (Rektor)
021-18 53 30 (Lärarrum)

Sportnytt